Transport produktów spożywczych obwarowany jest wieloma warunkami. Dotyczą one środków transportu, temperatur przewożenia i przechowywania oraz pojemników transportowych. Skrzynki do przewozu warzyw absolutnie nie nadają się do transportu mięsa czy nabiału. Pojemniki transportowe muszą spełniać odpowiednie normy dla konkretnego produktu.
Skrzynki plastikowe do transportu artykułów żywnościowych
Skrzynki plastikowe to bardzo praktyczne rozwiązanie zapewniające spełnienie wszelkich norm jakościowych pod warunkiem, że pochodzą od sprawdzonego dostawcy. Takie skrzynki muszą być wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością (nie wchodzą w reakcje), łatwe do utrzymania w czystości.
Producent oferujący pojemniki spożywcze powinien posiadać certyfikaty dopuszczające produkt do obrotu i transportowania żywności. Nie ma pojemników uniwersalnych, które nadają się do transportu różnych produktów. Innych pojemników wymagają warzywa i owoce, innych nabiał, a zupełnie innych wyroby mięsne.
Pojemniki masarskie na mięso
Mięso i wyroby mięsne szczególnie wrażliwe są na działanie czynników zewnętrznych. Niewłaściwa temperatura, brak dopływu świeżego powietrza, nadmiar promieni słonecznych powodują szybki proces psucia się mięsa. To ewidentne straty dla dostawcy i odbiorcy.Podstawowym warunkiem zapewniającym zachowanie naturalnych właściwości mięsa jest transportowanie go w odpowiednich pojemnikach.
Skrzynki plastikowe na mięso muszą zapewniać mięsu odpowiednią wentylację, czyli muszą posiadać otwory zapewniające wymianę powietrza. Dodatkowo takie skrzynki muszą zapewniać dostęp do mięsa, czyli ich przednia ścianka powinna być niższa lub ruchoma. Tego typu skrzynki przydatne są nie tylko w trakcie transportu, ale także podczas magazynowania w chłodniach.
Plastikowe pojemniki na mięso gwarantują zachowanie warunków sanepiologicznych. Ich mycie i dezynfekcja są bardzo proste, wystarczą automatyczne myjki.
Zaletą dobrej jakości pojemników do transportu mięsa jest możliwość ich gniazdowanie, czyli układania jednego na drugim. Z punktu widzenia ekonomi kosztów transportu to bardzo ważna cecha pozwalająca na zmniejszenie zajmowanej powierzchni w samochodzie.
Transport produktów mięsnych
Firmy świadczące usługi mięsa i wyrobów mięsnych muszą spełniać wiele wymogów formalnych. Przede wszystkim muszą posiadać samochody-chłodnie zapewniające odpowiednią temperaturę z możliwością jej regulowania.
Kolejnym warunkiem jest zapewnienie optymalnego czasu między odbiorem mięsa od producenta i dostarczeniem go do odbiorcy. Zbyt długi czas dostawy ma negatywny czas na jego jakość.